ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
OLİMPİYATLAR ÖNCESİ TÜRK GÜREŞİ!

OLİMPİYATLAR ÖNCESİ TÜRK GÜREŞİ!

Tarih 18/Mayıs/2008, 15:55 Editör Editör 1

Güreşte Avrupa Şampiyonası geride kaldı. Şimdi hedef Pekin Olimpiyatları.

OLİMPİYATLAR  ÖNCESİ  TÜRK  GÜREŞİ  VE  ÖNERİLER!

 Yusuf  TAŞKAN                                                                                                          
Bolu Ulaştırma Bölge Md. Yrd.

Güreşte Avrupa Şampiyonası geride kaldı. Şimdi hedef Pekin Olimpiyatları. Serbestte tam takım olarak katılacağız. Grekoda da baraj turnuvaları sonrası tam takımla katılmak hedefimiz. Belki 1-2 sıklette fire verebiliriz. Ancak katılacak her güreşçimiz ülkemiz adına madalya umududur.
G.S.Gn.Md.   Sayın M.Atalay Pekin’de 5 altın, 5 gümüş, 5 bronz toplam 15 madalya ile hedefi belirlemiştir. Bu 15 madalya hedefi 1960 Olimpiyatları sonrası en yüksek altın ve toplam madalya sayısıdır. İnşallah tüm sporcularımız performanslarının en üstüne çıkarlar da özellikle altın sayısında rakam Roma  1960 ’ taki 7 Altını da aşsın isteriz. Bu hedef doğrultusunda en iddialı branş tabii ki güreş. Atina’da 1 gümüş 2 bronz  ile halterin gölgesinde kalan güreşçilerimiz Pekin ’de zirve yapacaklardır.
Avrupa Şampiyonasını kısaca değerlendirecek olursak her iki stilde de şampiyon çıkarmak ve ikisi altın 6 madalya kazanmak olumluydu. Normalde her iki stilde de yerimiz Rusların ardından Avrupa 2.liği.  Ancak bazı güreşçilerimizin yaşadığı şanssızlıklar beklediğimiz dereceleri getirmedi. Serbestte R.Şahin Dünya ve Avrupa şampiyonluğundan sonra olimpiyatta da en büyük madalya umudumuz.  A.Polatçı , S.Balcı , T.Odabaşı , A.Gülhan , S.Akgül ve H.Koç da çok iyi hazırlanmaları halinde madalya kazanabilirler. Grekoda da N.Avluca, M.Özal , Ş.Tüfenk, A.Güzel ve katılırsa Ş.Eroğlu madalya umutlarımızdır. Pekin’de  Rusya, ABD , İran , Küba , Kore başta olmak üzere tüm ülkelerin olimpiyatlarda en güçlü kadrolarıyla mücadele edeceklerini düşünerek bizim de son hazırlıklarımızı titizlikle yapmamız gerekmektedir. 2006 Çin Dünya şampiyonası bize ders ve örnek olmalı. Pekin’in hava kirliliği , saat ve iklim farkı , jetlag  çok iyi düşünülmeli ve yeterli  önlemler şimdiden alınmalıdır.  
Güreşin daha çok sevilmesi ve seyredenlere zevk vermesi için önerilerime gelince…
Her spor dalını zevkli kılan, ilgi çeken o branşa özel oyunlardır. Futbolda gol, basketbol ve voleybolda sayı ne ise güreşte  de puan alıcı oyun yapılması istenir. Ancak günümüzde sürenin azalması ile güreşte oyun yapmak , güzel hareketler görmek de az rastlanır olmuştur. Bu nedenle güreşin tekrar seyredilir , popüler ve medyatik olması için  :
1 – Sıklet sayısı 8 olmalı. Bu günlerde konuşulan ve gençlerde uygulanan 50 kg. veya eskisi gibi 48 kg.   tekrar tahsis edilmeli. Keza şu an 120 kg. olan Ağır sıklet de eskisi  gibi 130 veya  140 kg. olmalı. Bu nedenle sıkletlerin bazıları değişmeli örneğin 100 kg. da yeniden oluşturulmalıdır.
2 – Güreşler her sıklet için 1 günde değil  tüm sıkletlerde 2 günde tamamlanmalı. Günümüzde 1.gün 4 sıklette 2.gün 3 sıklette güreşler yapılıyor. Şampiyonun belli olması için bir güreşçi günde 5  - 6 güreş yapmak zorunda. Böyle olunca finale kalan veya bronz maçı yapanlar yorgun düşmekte ve finaller tadsız geçmekte güreşçiler pek riske girmeden 1 puan alayım maç benim olsun anlayışıyla dikkatli güreşmek durumunda kalmakta, güzel oyunlar görmek pek mümkün olmamaktadır. Önerim şudur :
Güreşler tüm sıkletlerde başlar. İlk gün yarı finallere kadar güreşler yapılır. Yani yenilmeyen adam 3 - 4  maç yapar. İkinci gün sabah seansında yarı finaller ve repesaj maçları yapılır. Akşam seansında  da 7 sıkletin (veya olursa 8 sıklet ) finalleri yapılır. Böylece ağır bir spor olan güreşte sporcular ilk gün 3, ikinci gün de 2 veya 3 maç yaparak daha dengeli ve güzel güreşler yapar. Güreşseverler  finallerde tüm sıkletlerin şampiyonlarını görürlerken, güreşçiler de özellikle finallerde daha zinde , güçlü olarak bol oyunlu iyi güreş yapma fırsatını yakalamış olurlar.  Tüm sıkletlerin finallerinin aynı günde olması heyecanı , ilgiyi ve kaliteyi de arttırır. TV ve Medya da seyirci de daha fazla ilgi gösterir.
3 – Güreşin süresinin 2 dk.lık peryotlarla olması yetersizdir. Süre olmazsa güreşçi oyun yapamaz. Güreşçi makine değil ki hemen oyun yapsın. Hele grekoda 1 dakikada rakibi nasıl tanıyıp ayakta oyun yapacaksınız. Dolayısıyla güreşçi 1 puan alıp önce peryodu sonra maçı almaya çalışıyor. Oyun için riske girmiyor. Güreş itiş kakışa döndü.Bu nedenle önerim Güreş tek devre 5 dk.  veya 2 * 3 = 6 dk. olmalı.
1.Önerim 5 dk. tek devre  güreştir. İlk 4 dk. sonunda beraberlik (0-0 veya 1-1 ) varsa veya güreşçilerden biri 2 puana ulaşamamışsa güreşçilere yerde sırayla 30 sn. künde pozisyonunda oyun yapma fırsatı verilir. Bu şekilde 5.dk. sonunda sayısal üstünlük sağlayan veya beraberlik  halinde 2 – 3 puanlık oyunu olan veya son puanı alan galip gelir. 5 dk. sonunda hiç oyun ve puan yoksa eskiden olduğu gibi serbestte  ve grekoda salto bağlayarak 1 dk.da  sonuç alınabilir. İş salto pozisyonuna kalırsa, saltoyu ilk bağlayan, künde pozisyonunda  kurayı kaybedip son bağlayan olur ki şanslar eşitlensin.
2.Önerim 2 * 3 = 6 dk. güreş. Güreş bir bütündür. Günümüzdeki gibi peryotlara bölünmesi uygun değildir. Bir peryodu (6-0 ) kazanan, diğer peryotları (1-0) veya  (1-1) kurayla kaybeden yenilmiş oluyor. Bu adil bir yöntem değildir.  2*3 = 6 dk. güreşte sadece dinlenme ve taktik için 3.dk. sonunda 30 sn. ara verilir. İki devre sonunda puan olarak üstün olan kazanır. Puansız devam eden güreşlerde hem serbest hem de grekoda  2.dk sonunda güreşçilere yerde künde pozisyonunda 30 sn. sırayla oyun fırsatı verilebilir. İlk devre berabere bitebilir. İkinci devrede güreşçilerin puanı varsa 6.dk. da fazla puanı olan kazanır. Puan yoksa veya beraberlik varsa yine 2.dk.da ( 5.dk.da) güreşçilere yine künde pozisyonunda 30.sn. sırayla fırsat verilir. İlk bağlama için kura çekilir. Ama 2.devrede de bağlama yapılacaksa ilk bağlayan bu kez sonra bağlar ki her seferinde kura çekilmeye gerek kalmaz ve güreşçiler kura şanssızlığı yaşamaz. Çünkü günümüzde halen iş bağlamaya kaldığında güreşçi 3 peryotta  da kurayı kaybedip dezavantajlı olabiliyor. Bu şekilde devre sonunda (6.dk.da) puan olarak üstün olan maçı kazanır. Eğer güreşçiler hiç puan alıcı oyun yapamadan 6dk. berabere tamamlanmışsa eskiden olduğu gibi 1 dk. uzatma bölümünde bu kez güreşçiler salto pozisyonunda netice almaya çalışırlar. Saltoyu ilk bağlayan kurayla belirlenir ya da künde pozisyonunda son bağlayan bu kez saltoyu ilk bağlayan olur. Salto bağlamada eskiden olduğu gibi oyun yapıp puan alan maçı kazanır. Bir dk. sonunda elini çözen veya kurayı kazanıp da oyun yapamayan kaybeder.
İki devre ve 6 dk.lık güreşte bu şekilde hem grekoda hem de serbestte oyun yapıp puan alma teşvik edilmiş  olur. Her iki devrede de puansızlık halinde 2.dk.da hem serbest hem de grekoda yerde künde pozisyonunda güreşçilere oyun yapma fırsatı tanınmış olur.  Yani serbestte de künde pozisyonu uygulaması oyun zenginliği  ve güreşçilere eşit şans getirir. Günümüzde serbestte 2 dk. sonunda puan yoksa kurayı kazanan ayaktan bağlayıp genelde tek taraflı bir avantaj sağlıyor. Oysa yeni önerimde greko ve serbestte devreler 2dk. sonunda puansız devam ediyorsa 30 sn. iki güreşçiye de oyun şansı getirmekte 2.devre (6.dk.) sonunda da puansızlık varsa 1 dk. uzatmada bu kez salto pozisyonuyla sonuç alınarak en azından ( künde + salto) ile oyun yapma zorunluluğu dolayısıyla güreş zevki ortaya çıkıyor. Bugün için grekoda hiç oyun yapmadan kurayı kazanan ( 1 – 1 ) ile serbestte ise kurayı kazanan ayaktan bağlayıp tek taraflı avantajla maçı kazanmış oluyor. Nitekim  2006 Dünya şampiyonasında N.Avluca 2 kez kurayı kaybettiği için puansız güreş sonunda şampiyonluğu Mısırlıya kaybetmişti. Keza yine 96 kg. da Estonyalı H.Nabi hiç oyun yapmadan kura şansıyla maçlarını kazanıp Dünya Şampiyonu olmuştu. Ama aynı Estonyalı bir daha başarılı olamadı ve halen olimpiyat vizesi dahi alamadı. Keza serbestte de benzer örnek 96kg.da F.Çakıroğlu da Bakü 2007 ’de kura şansıyla (1-0 ) lık peryotlarla yarı finale gelmiş ama yarı finalde ve bronz madalya maçında bu kez kuraları ve maçı kaybetmiştir.
Gerek tek devre  ( 5 dk.+ 1 dk.) gerekse iki devre ( 3 + 3 )+1 dk. güreş toplam süre olarak değişmese de 2 dk. lık peryot esaslı güreşe göre daha uygun ve adaletli olacaktır sanıyorum. Gerek güreşin süresinin 5dk tek devre veya 3 + 3 = 6 dk. olması , sıkletlerin 8 olması, yeni (50 kg., 100 kg. ve 130-140 kg.) sıkletlerinin oluşturulması,   güreşlerin iki güne yayılarak 8 sıkletin finallerinin de 2.günde yapılması güreşi  daha güzel , eskisi gibi seyredilir bir spor dalı yapacaktır. Bu önerilerimin İstanbul’daki Dünya Gençler Güreş Şampiyonası sırasında kural değişikliklerini görüşecek olan  FILA  Heyeti tarafından incelenip değerlendirilmesi   en büyük dileğimdir.  
 Türk Güreşinin gelişimi ve hep özlediğimiz şampiyonlukların istikrarlı ve sürekli olması için okullarda güreşin yaygınlaşması, GEM sayılarının artması, güreşe destek olan Belediye Kulüpleri yanında özellikle yeni müessese kulüplerinin kurulması gereklidir. Günümüzde Özel İdareler önemli yatırımlarda ve hizmetlerde bulunmaktadır. Köy Hizmetlerinin yerini alan bu Özel İdareler Sivas örneğinde olduğu gibi Güreş Kulüpleri de kurmalıdır. Genelde Özel İdare Kulüpleri  futbol , basketbol , voleybol branşlarına daha çok önem vermekteler. Sayın Valilerimizin desteğiyle İstanbul , Ankara ,İzmir , Bursa, Adana, Erzurum  başta olmak üzere hiç olmazsa büyük illerimiz Özel İdareleri Güreş Kulübü kurmalıdır. Belediye Güreş Kulüpleri yanında Valilikler de Özel İdare Güreş Kulüpleri ile Türk Güreşine destek olursa ata sporumuz güreş tarihteki büyük zaferleri tekrar yaşayacak milletimize yaşatacaktır.  
Bu önerilerimin değerlendirilmesi dileğiyle selam ve saygılarımı sunarım.    
                                                                                                               
   Yusuf  TAŞKAN                                                                                                          
Bolu Ulaştırma Bölge Md. Yrd.

Bu haber 3209 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Yazarlar

Avrupa Şampiyonası ve Türk Güreşi

Avrupa Şampiyonası ve Türk Güreşi Güreşte Milli Takımlarımız Avrupa Şampiyonası için kamptalar. Ülkemizdeki V.Emre ve Y.Doğu Turnuvaları ile Macarist...

İki Yüz Elli Gün Yetecekmi !

İki Yüz Elli Gün Yetecekmi ! TGF Basın Tanıtım’dan Erhan Haberdar ile beraber, TGF Başkanı Bekir Çeker ve Başkan Yardımcısı Kadir Habe...
Fevzi Şeker'in son röportajı.16/Aralık/2011



ANKET

Sizce 2011-2012 Sezonu Büyükler SR-GR Güreş Ligi kaç hafta olmalıdır?








Tüm Anketler

HAVA DURUMU

Detaylı bilgi için resmin üzerine tıklayın.

Copyright Ermeydani.Net 2009
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi