Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Bu yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne 2 bin pehlivanın katılmasını bekliyoruz" derken, dereceye girecek pehlivanlara verilecek para ödülleri belirlendi!
Sedefçi, zeka ile gücün birleştiği bir spor dalı olan yağlı güreşim Türkiye'de ve tüm dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şöyle dedi: ''Yağlı güreşin ana vatanı Edirne Kırkpınar Er Meydanı'dır ve Türkiye Başpehlivanı, Sarayiçi'nde seçilir. Bizler 648 yıldır yaşatılan tarihi bir geleneğe tanıklık etmenin ve düzenlemenin onurunu ve mutluluğunu yaşamaktayız. Kırkpınar, ağası, pehlivanı, cazgırı, davulcuları, zurnacıları, galibi, mağlubu, bezcisi, yağcısı, peşrevi, kırkızı dipli mumu, altın kemeri, çevirmecileri ve de seyircisiyle bir kültür iklimidir. Bu yıl yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne 2 bin pehlivanın katılmasını bekliyoruz. Güreş severler, güreşe doyacaklar. Mücadele, centilmenlik ve Türk kuvvetini er meydanınında aradıkları kalitede bulacaklar. Türkiye'de güreş sevgisi, yüzyıllardan beri süregelmektedir.''
Er meydanı Kırkpınar'a her geçen gün seyircilerin ve güreşçilerin ilgisinin katlanarak arttığına dikkati çeken Sedefçi, ''Edirne Belediye Başkanlığı olarak bu yıl 648.'sini gerçekleştirdiğimiz Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri Haftası'na tüm halkımızı ve güreşseverleri davet ediyor, Kırkpınar festivalinin bu yıl her zamankinden daha coşkulu geçeceğine inanıyorum'' dedi.
-KIRKPINAR ÖDÜLLERİ- Edirne Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, 29 Haziran-5 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Kırkpınar Haftası'nda, 03 Temmuz-05 Temmuz tarihlerinde yapılacak 648. Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde belediye tarafından dereceye girecek pehlivanlara verilecek para ödüllerini belirledi.
Buna göre, Edirne Belediyesi bu yılki başpehlivanlık güreşlerinde birinci olacak güreşçiye 16 Bin TL, ikinciye 13 Bin TL, üçüncü ve dördüncüye 5 Bin'er TL para ödülü verecek.
Başaltı güreşlerinde ise birinci 9 Bin TL, ikinci 7 Bin TL, üçüncü ve dördüncü de 2 Bin 500'er TL para ödülü alacak.
Belediye, 13 kategoride yapılacak güreşler ile en iyi peşrev dalında ilk üç dereceye girecek pehlivanlara para ödülü yanında altın, gümüş ve bronz madalya da verecek. Güreşlerde organizasyon komitesince belirlenecek en centilmen ve en teknik güreşçiler de altın madalyayla ödüllendirilecek.
Derece alacak pehlivanlara Devlet Bakanlığı, Kırkpınar Ağası, çeşitli özel ve kamu kuruluşlarınca da para, kupa, madalya ve çeşitli hediyeler verilecek.
Gölcük Belediyespor güreş takımı, 28 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 648. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi son antrenmanını yaptı.
İhsaniye Stadı'ndaki son antrenmanı izleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyük Orta, Küçük Orta Büyük Boy, Deste Büyük Boy, Deste Orta Boy, Deste Küçük Boy, Tozkoparan, Teşvik, Minik 3, Minik 2 ve Minik 1 kategorilerinde mücadele edecek 38 sporcuya baklava ikram etti.
Sporculara başarı temennisinde bulunan Ellibeş, ''Sizlere her zaman güvendik, gene güveniyoruz. Umarım bu yılki müsabakalarda ilçemizi ve Kocaeli'yi en güzel şekilde temsil edip başarılarla döneceksiniz'' dedi.
Son antrenmanı eski Kırkpınar ağalarından Adem Tüysüz ile Gölcük Belediyespor Kulübü İkinci Başkanı Haluk Özçakmak ve kulüp yöneticileri de izledi.